Receptek és Praktikák

Pék tábornak élnie kell...

Beszámoló a 2010-es péktáborról

A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje szervezésében a pék-cukrász diákok 2010. június 15-július 6. között 9. alkalommal vettek részt táborozáson Komáromban, a Monostori Erődben.

A tábor helyszínét indokolja az, hogy itt van a Kenyérmúzeum. alt
 


Résztvevő iskolák:

 • Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskola (Budapest), Oláh Gyuláné vezetésével
 • Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakközép- és Szakiskola (Nyíregyháza) Pistyák István vezetésével
 • Szent- Györgyi Albert Szakközépiskola (Ajka) Nardai Attila vezetésével
 • Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátóipari Szakképző Iskola (Eger) Lévárdi Tamás vezetésével
 • Harruckern közoktatási Intézmény (Szabadkígyós) Dowidatné Kardos Sára vezetésével
 • Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskola (Nagykőrös) Tóth Krisztina és Tóthné Kovács Mária vezetésével
 • Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakközépiskola (Kaposvár) Papné Szabó Ibolya vezetésével
 • BMÖ II. Béla Középiskolája (Pécsvárad) Csóti Erika és Szilvásiné Tarjányi Katalin vezetésével.

Tábor feladatai:

 • Naponta HÍR termékek sütése, gyakorlása
 • Kenyérmúzeum rendbetétele, termékek újragyártása
 • Előkészületek az időszaki kiállításra
 • Könyvtárazás
 • Az Országos Pékfesztiválra előkészületek, valamint a rendezvény lebonyolítása
 • HÍR vándorkiállítás elkészítése

 

Egy átlagos nap a táborban:

A tanulók legkésőbb reggel hétkor kelnek, de a kemencések akkor már az Erődbentik a kemencéket.  A reggeli elfogyasztása után megkezdődik a munka.

A megbeszéltek alapján naponta cserélődik a csoportok feladata, így több munkafázist is elsajátítanak a diákok.  

Csoportonként egy hétig gyakorolhatják a mesterség hagyományos szakmai fogásait, amelyre az üzemben sok esetben nincs lehetőség. Megtanulhatják a kézi dagasztást fateknőben, a tészta kézi feldolgozását, kenyér és péksütemény sütését fatüzeléses kemencében. A HÍR (Hagyományok, Ízek, Régiók) program eredményeként összegyűjtött 28 hagyományos sütőipari termék készítését gyakoroljuk velük. A táborba már alapismeretekkel érkező diákok a megérkezés napján a Kenyérmúzeumban alapos tárlatvezetést és alapvető múzeumi ismereteket sajátítanak el. Alkalmassá válnak a múzeum őrzésére, az érdeklődőbbek előbb segítséggel, majd pár nap múlva önállóan is képesek látogatókat vezetni a múzeumban.

Fontos feladat a kiállítási anyagok állagvédelme, a szakmatörténeti kiállításhoz egyszerűbb előkészítő feladatok elvégzése (képek szkennelése, laminálása, felragasztása, tárgyak mozgatása, az adott kornak megfelelő termékek sütéséhez kísérletek, majd kiállításra alkalmas „végtermékek” elkészítése), egy csapat a főzéssel tevékenykedik.

Minden évben van egy meglepetés foglalkozás. 2010-ben Tukacs Roland a magyar pékválogatott tagja egy csoporttal díszmunkát - egy nyitott könyvet - készített.

A napi feladatok nagyon változóak. A felsorolt munkák mellet sokrétű - a helyzetnek megfelelő - munkákra is szükség van. Mivel az Országos Pékfesztiválra is készülünk a fellépéshez a turkálóban vásárolt ruhákból jelmezt varrnak, vagy a rendezvényen meghirdetett versenyekhez csatlakoznak pl.: a madárijesztő versenyre minden csoport elkészítette a saját madárijesztőjét, vagy a kiállításhoz próbálkoztunk agyagból kemence makettet építeni.  

Felnőtteket meghazudtoló módon oldják meg a diákok a rájuk bízott új feladatokat.  Hiszen lássuk be 17 évesen pl. nagy kihívás 30 részére főzni, még akkor is, ha van tanári irányítás.

A munka általában kora délutánig tart, de sokszor akár tovább is.

A szabadidőben mindig sort kerítünk a Monostori Erőd, Komárom és Komárno megismertetésére.  A szabadnapon strandolási lehetőség is biztosított a Termálfürdőben, vagy a Szabadidő Központban.

Minden este megbeszéljük az adott nap eseményeit, az elért eredményeket, valamint a következő napi feladatokat. A gyakorlathoz tartozó elméleti tudnivalókat is ekkor beszéljük meg.

Mivel a tanulóknak az itt eltöltött idő beszámít a nyári gyakorlatukba, a gyakorlati és elméleti, a viselkedésbeli elvárásaink szigorúak.

A kollégiumi együttlét sok személyes beszélgetésre alkalmas. A diákok jobban megismerik társaikat, barátságot kötnek más iskolák pék tanulóival. A tanár-diák viszony is mélyebbé válik.

Igen örvendetes, hogy a sajtó is felfigyelt a táborra. Több diák büszkélkedhet nyilatkozatával, szereplésével.

 

A tábor szervezése:

A tábor megszervezése nem kis feladat.  A kiadásokhoz szükséges fedezetet igen nehéz megtalálni. Hiszen gondoskodnunk kell a diákok utazásáról, a szállásukról, étkezésükről, a sütéshez szükséges anyagok biztosításáról. A szervezést már január környékén el szoktuk kezdeni, de csak a tábor kezdetekor tudjuk meg, hogy a kiadásainkat fedezni tudjuk-e.

A tábor költségei:

Iskolánként 6 diák és egy kísérő vett részt a táborban. A szállás a Kataszrófavédelmi Központ oktatási intézményében történt. Melynek költsége meghaladta az 500 000 Ft-ot. A diákoknak napi háromszori étkezést biztosítottunk, melyhez az iskolák is hozzájárultak.

A tanulóknak eddig ingyenesen voltak a táborban.  A költségekhez hozzájárult a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje, a Pékszövetség, a MASZE, Komárom Város Polgármesteri Hivatala, a Backaldrin Kft, valamint a Monostori Erőd Kft, az utaztatás költségeit az iskolák állták. Áttételesen az AMC is támogatta törekvéseinket, segítségükkel készültünk egy vándorkiállításra, melynek képanyagához a sütési jártasságot Komáromban szerezték meg a tanulók.

Az étkezéshez, sütéshez szükséges anyagokat az iskolákat segítő élelmiszeripari vállalkozások, valamint a Stamag Irex Hungary Kft, a komáromi pékségek és a malom biztosítják (nyersanyagok, száraztészta, konzerv, húskészítmény, sütemények). A Monostori Erődtől minden segítséget megkapunk a tábor zökkenőmentes lebonyolításához.

A tábor eredményei:

A tradicionális termékeink, a szakma hagyományos műveleteinek a megismertetése, valamint megszerettetése nagyon fontos feladat. Hiszen a fiatalság lesz az, aki megőrzi a múltunkat és tovább viszi az ismereteket. A fiatalok munkájukon keresztül kerülnek kapcsolatba a nagyközönséggel.  Önálló munkavégzésre alkalmassá válnak. Javul a szakmához kötődés, az általános műveltség is.

A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje több éve dolgozik együtt az iskolákkal a hagyományok megőrzése érdekében.  Jelenleg az ország különböző régióiból 8 iskola vesz részt pék és pék-cukrász diákjaival a komáromi programokban. Az eredmények mérhetőek, a pályakövetésekből, az országos versenyeken elért helyezésekből. Évek óta tapasztalható, hogy a szakmai versenyeken kimagasló eredményeket érnek el táborosaink. Sok esetben a tábor után, a gyakorlati helyen, valamint az iskolában is a szakma iránt érdeklődőbb diákkal találkozunk. Ez a munkaerőpiacon mostanában nagy kincs. Eszközeink más szakmában is inspirálók lehetnek az amúgy nehezen kezelhető diákok képzésében.

A tábor után a Pékrend rendezvényein is részt vesznek a fiatalok, akik szívesen áldozzák fel szabadidejüket, hogy segítsék a bemutatósütés lebonyolítását, és megmutathassák, hogy mit tanultak. Ilyenkor nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy az fiatalság, amely napjainkban nehezen kezelhető, milyen talpraesett tud lenni.

Kiemelném, hogy „táborosaink” a Szigetfesztivál lebonyolításában nagy segítséget nyújtottak.

Pécs 2010 programsorozat Teret a vidéknek rendezvényén bemutatták és népszerűsítették a HÍR terméket. Az ország számos rendezvényén is megjelentek tanulóink.

Örülünk annak, hogy a Pékszövetség rendezvényére, és külföldi versenyen való megjelenésükhöz táborosainkat elkérte az adott iskolától. A pozsonyi nemzetközi verseny első helyezése komoly eredmény és hírnevet jelent a gyerekeknek, a magyar képzésnek, melynek így áttételesen a Pékrend is részese.  

Büszkék lehetünk arra, hogy a Felvidéken az Apáczai Közalapítvány pályázatának segítségével egy pék-cukrász szakképző iskolában egy héten keresztül a II.Béla Középiskola diákjai bemutatták, megtanították a szlovák diákoknak a hagyományőrző termékeket.
 

Összességében:

A tábor a diákság hagyományőrző tevékenységének alapja, egyúttal a szakma iránti érdeklődés javításával egy nagyon hasznos nevelési módszer.

Köszönjük minden támogatónknak a segítséget, egyúttal kérjük, hogy eredményeink alapján támogassák továbbra is törekvéseinket, munkánkat és oktatási tevékenységünket.

 

                                              Baltás Lászlóné (rendfő: 2001-2011)

 
Hirdetés

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja