Receptek és Praktikák

Legyen a vendégünk! - Újra, pék táborosok Komáromban - 2012

2012. június 20.altjúlius 08. ismét pékek; pék-cukrászok népesítik be a Monostori Erőd falai közt meghúzódó egykori hadi pékség környezetét, a kenyérmúzeumot és az előttük álló pékházat.

Eltelt egy újabb tanév és a pék; pék-cukrász diákok szakmai gyakorlatra érkeznek három turnusban, oktatóik kíséretében az immár hagyományőrző pék táborba. Jönnek, mert itt mindig valami újat tanulhatnak a meghívott szakemberektől,

kipróbálhatják a múzeumi tárlatvezetést; megismerkednek a sütőipar történetével; a 31 sütőipari HÍR termékkel; a sütőipari emléktár könyvtári gyűjteményével.

Gyorsan, szorgalmasan tanulnak,alt hogy az érkező Erőd túrázókat, szakszerűen tudják kalauzolni a Kenyérmúzeum kiállító termeiben. Elsajátítják, készség szintre fejlesztik a kétkezi hagyományos tésztafeldolgozás (dagasztás; formázás; sütés) műveleteit, majd büszkén kóstoltatják, kínálják elkészült termékeiket a látogatóknak.

Nem maradhat el a karbantartás, az eszközök felújítása, a kiállító vitrinekbe a HÍR termékek mintadarabjainak újra sütése sem. Ha ekként előkészítették a kiállító helyiségeket, jöhet a „pompa” mellé a „korona”: az Időszaki kiállítás berendezése a jubileumi, X. Pékfesztiválra.

Az idei esztendőben a történelmi utazásaink képzeletbeli hintója a Barokk kor udvarába hajtott be. Ennek megfelelően a kor étkezési szokásait, kenyér és süteményféléit mutatják be Számadó Emese régész; Horsa Istvánné néprajt kutató; Nagy Zsuzsánna Anikó sütőipari szakértő, muzeológus és Vizi Gábor dekoratőr szakmai irányításával.

A felsorolt munkák elvégzésének nagy része idén is a szakiskolák diákjaira vár, természetesen a Pékrend szakembereinek segítségével és az oktatók irányításával.alt

A tábor ideje alatt – 2012. június 20. - július 10. – a 9 iskola összesen 52 diákja és 15 szaktanára, oktatója dolgozik majd együtt három turnusban, a Monostori Erődben:

  • Pécsvárad – Budapest – Gyomaendrőd
  • Tata – Kaposvár – Szabadkígyós
  • Eger – Nagykörös – Ajka

Megtisztelne bennünket, ha látogatásaival megtisztel bennünket!

Nem kevesebbet ajánlunk,alt mint egy kellemes családi programot Erőd túrával, hadi technikai, hadtörténeti kiállítással; Kenyérmúzeum állandó kiállításaival és élőben láthatja a pék szakma felnövekvő nemzedékének hagyományőrző munkáját, kóstolhatja termékeiket; szakmai tanácsot kérhet oktatóktól sütőipari szakemberektől.

Keressen bennünket Komáromban, a Monostori Erődben

2012. június 20. – 2012. július 08. közt.

Tervezzen családi programot a X. Országos Pékfesztiválra>>>

2012. július 07.-én

altalt

 
Hirdetés

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja