Receptek és Praktikák

Nagy összefogás a Pékrend „Komáromosaiért” 2012-ben

Kaptuk ezt a megtisztelő nevet, mert maalt oly mértékben érték lett „Komáromos” diáknak lenni, hogy az ország minden régiójából érkezhettek ide pék; pék-cukrász diákok a szakiskolai munkájuk, a szakmai versenyeken elért eredményeik alapján. Válogatásról van szó, mert a részt vevő iskolák számának növekedésével a diákok létszáma limitált lett, hiszen ez idáig, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének sikerült megoldani különböző támogatásokkal a költségmentes táborozást a diákok részére.

Az ez évi tábor ideje alatt – 2012. június 20. - július 10. –  9 iskola összesen 52 diákja és 15 szaktanára, oktatója dolgozott és tanult együtt három turnusban, a Monostori Erődben.

 • BMÖ II. Béla Középiskolája (Pécsvárad)
 • Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátó ipari Szakképző Iskola (Eger)
 • Harruckern János Közoktatási Intézmény (Szabadkígyós)
 • Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskola (Budapest)
 • Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (Ajka)
 • Kinizsi Pál Szakközépiskola (Kaposvár)
 • Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskola (Nagykőrös)
 • Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakiskola és Kollégium (Tata)
 • Bethlen Gábor Szakképző Iskola és Kollégium (Gyomaendrőd)alt

Nélkülük nem jöhetett volna létre:

Támogatóink mindig kiemelt szerepet játszanak a tábor elő-, aktuális-, és utó munkálatai során egyaránt, így bármely médiában: szórólap; plakát; írott sajtó; audiovizuális média feltüntetésre kerülnek - fontosak számunkra, hiszen mai világunkban egy ilyen ifjúsági programot nehéz megvalósítani megfelelő anyagi háttér nélkül.

A Monostori erőd évek óta biztosítja a helyszínt a szakképző iskolák pék; pék-cukrász tanulói részére, hogy a „hagyományőrző diáktáborban” zavartalanul folyhasson a szakmai munka.

Az idei évben a diákok táboroztatását szállás; szálláshelyi étkezés és utaztatási költségeit – táborhely és Monostori Erőd közt – egy, az eddigi években is támogató sütőipari cég karolta fel: Ireks – Stamag Kft.

A komáromi illetékességű cég ügyvezetője, az immár egy évtizede a Pékrend táborosaival jó kapcsolatot ápoló Monostori Erődben kereste meg a tábor szervezőit.

altGondolatai melyek a tábor effajta támogatásához vezették, a következők voltak:

˝ A Pékrend tagjai egyöntetűen kiállnak a szakmai utánpótlás ily módon történő tovább képzése mellett. Ehhez saját munkájukkal, szakmai segítséggel és anyagi felajánlással is hozzájárulnak.

Ahhoz, hogy a sütőipari szakma hagyományait, szeretettel művelők és a pék; pék-cukrász szakmát így tisztelő és szerető diákok táborozása, szakmai továbbképzése zavartalan és tartalmas legyen, kell, hogy minden a sütőipart tisztelő vállalkozás segítséget nyújtson a jövő szakembereinek. Ezért a jó ügyért állunk ki Mi is.˝

A teljesség igénye nélkül el kell mondanunk: az eddigi táborok és a jelenlegi költségeinek további csökkentéséhez nagymértékben hozzájárul a Backaldrin Kft, Pannon-Mill Komáromi malom, Vita-sütő Kft. - komáromi pékség; a MASZE, a Pékszövetség, Sütőipari Egyesülés a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A sütő és élelmiszeripari vállalkozások a napi bemutató sütésekalt zavartalan lebonyolításához járultak hozzá, kiket a táborban résztvevő iskolák kerestek fel a szükséges alapanyagok biztosítására.

Maguk az iskolák és fenntartóik is mindent megtettek azért – elsősorban anyagi támogatás formájában –, hogy a táboroztatást költségmentessé tudjuk tenni az itt gyakorlatukat töltő diákok részére: ez alapján a napi munkahelyi ellátást finanszírozásához és Komáromba való eljutáshoz illetve hazautazáshoz járultak hozzá.

Természetesen a Pékrend tagjai is és nem utolsó sorban a már említett Monostori Erőd minden munkatársával hozzájárult, ahhoz hogy a diákok gondtalanul gyakorolhassák a HÍR termékek gyártását.

Közösen a megvalósításért:

 • A napi munka és tanulás mellet, a diákok részt vehettek a Komáromi Pannon-Mill malom gyárlátogatásán, az Ireks-Stamag bemutató sütésén és üzemlátogatásán.
 • Megismerkedhettek a Vita-sütő kft új gyártástechnológiájával
 • Táborosaink, bemutatkozhattak a Győri kamara Kézműves tagozata és a Pékszövetség jóvoltából az Euró regionális kenyérfesztiválon.

A diákok munkája elengedhetetlen segítségalt a múzeum kiállító termének karbantartásában, az időszaki kiállítás előkészületeiben és a hagyományos sütési technológiák bemutatásában a nagyközönség előtt.

A minden évben visszatérő feladatok ellátásához is nélkülözhetetlenné vált a lelkes diákok munkája:

 • kenyérmúzeum felújítása, a bemutatott termékek újra sütése;

 • a HÍR termékek sütése a vitrinekbe, gyakoroltatása napi szinten;

 • előkészületek az időszaki kiállításra;

 • könyvtári anyag digitalizálása;

 • előkészület az Országos Pékfesztiválra.

A felsoroltak rengeteg szakember munkáját is jelentették, akiket minden évben szívesen látnak a táborosok, mert nagyon sok szakmai fogást tanulhatnak tőlük, későbbi tudományos diákköri munkájukhoz szakanyagot gyűjthettek; egyáltalán együtt dolgozhatnak szakemberekkel.

„Az idei esztendőben a történelmi utazásaink képzeletbeli hintója a Barokk kor udvarába hajtott be. Ennek megfelelően a kor étkezési szokásait, kenyér és süteményféléit mutatták be Számadó Emese régész; Horsa Istvánné néprajzkutató; Nagy Zsuzsánna Anikó sütőipari szakértő, muzeológus, Vizi Gábor dekoratőr, Papp Kinga restaurátor és Burai László szakmai irányításával.”

Turi Tibor Nagykőrösi szakoktatónk díszmunkát készített diákjainkkal az Ireks-Stamag bemutató pékségében. A Barokk kori pástétom forma  a kiállításban megtekinthető.alt

Értékelés – megdolgoztunk a sikerért:

Fontosnak tartjuk, hogy ne egy időben teljesen korlátolt programot kínáljunk a résztvevő diákok, oktatók és a látogatók felé. Ennek érdekében a táboroztatás befejezésével a diákok által készített kiállító vitrinekbe elhelyezett mintatermékek, valamint a berendezett és a Pékfesztiválon megnyitott időszaki kiállítás egészen október közepéig mindenki számára megtekinthető. A megvalósításban segítségünkre vannak a Monostori Erőd idegenvezetői, akik a látogató csoportokat elkalauzolják a volt hadi pékség területére, bemutatják a táborosok munkáit a kiállítási anyagok.

A tábor ideje alatt az egykori hadi pékség előtt szabad téren a diákok által a korábbi táborban készített korhű faházban ismerkedtek a tanulók a régi szakmai fogásokkal, hagyományos (HÍR) és tájjellegű sütőipari termékekkel, Barokk kori sütemények készítésével és nem utolsó sorban a fatüzeléses kemence működésével és használatával.

A tikkasztó, olykor 40 °C hőségben, diákjaink felnőtteket meghazudtoló módon álltak helyt a végső cél sikeres elérése érdekében.

A napi feladatok ellátása utáni a hűsítőről az Ireks-Stamag Kft. a Komáromi WF. Szabadidő központban lévő szállásunkon biztosította a diákok számára a csúszdapark és a medencék korlátlan használatával.alt

Nardai Anita rendfő

 

 

 

 

 

 
Hirdetés

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja