Receptek és Praktikák

Mátyás király szakács és sütőmestereinek nyomdokán

Két évtizede, minden esztendőbenalt megrendezésre  kerül a Királyi Szakácsok és Sütőmesterek bemutatkozása, versengése Nagyszakácsiban, a Somogy megyei kis faluban. Immáron huszadik alkalommal várják a "népeket", korhű ruházatban és környezetben a "Nagyszakácsi Reneszánsz Főző-, Sütőfesztivál" szervezői 2012. augusztus havának 3.-4.-5. napján.

Az idei fesztivált a pogácsasütő verseny nyitja meg. Szombaton a mesterszakácsok csapatai csapnak össze. Délután ötkor terítik meg a királyi lakomák asztalait. Vasárnap a hungarikumok és sütödék, pékekalt mutatkoznak be remekeikkel. A sütőmesterek nyomdokaiban a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje tagjai is képviseltetik magukat, hagyományos, helyben sütött termékeikkel. Nagy Zsuzsánna Anikó (Baltásné) rendfői tanácsnok; Gyarmati Lajos pékmester, rendfő helyettes a pékrend 2001. évi megalakulása óta visszatérő szakmai vendége a rendezvénynek. Az idei évben is diákok lesznek a pékmesterek segitségére a bemutató sütéseknél. A vásári, fesztiváli forgatagban járó-kelőt friss pogácsa és kenyérlángos illata csalogatja; sülnek a perecek, a rongyos kifli - pékmesterek, pék és pék-cukrász diákok szorgos keze nyomán elevenednek meg a hagyományos sütőipari remekek.

A háromnapos fesztiválon, Mátyás király korának étkei kerülnek a megterített díszasztalokra, az egykori szakács mesterek mai utódai a szakácsversenyen régi technikákkal, de a mai ízlésnek megfelelően készítik el ínycsiklandó ételkülönlegességeiket.

A szakács és sütőmesterek díszes felvonulás közepette mutatják be remekeiket a zsűrinek és a fesztivál vendégeinek.alt

Mind a három napon szól a hagyományőrző zene. Lovasok, zászlóforgatók, gólyalábasok keretezik a királyi lakoma ízeit, illatait. Vasárnap Pintér Tibor és Kassai Lajos Lovasszínháza várja az érdeklődőket.

Egy kis történelemi áttekintés:

A középkorban kezdett kibontakozni a mai asztali rend, a fejedelmi asztalok már a X. században gyakran földig érő abrosszal voltak letakarva; többnyire kézzel ettek, illetve saját övükön viselt késeiket használták; az első kerek fejű rövid nyelű kanalak többnyire merítésre szolgáltak. Az asztalokon rézből, ónból, ritkábban nemesfémből készült kancsók; tányérok; serlegek sorakoztak. Magyarországon sem volt ez máshogy, de Mátyás királyunk idejében ez jelentősen megváltozott, köszönhetően feleségének Beatrixnak a tanácsaira. Mátyás király alatt virágkorát élte a reneszánsz, a kultúra és az étkezési szokások terén is.

 

Reneszánsz lakomák Mátyás király asztalainál: A konyhafőnök az 1460-as években a Nagyszakácsiból való Veres György volt, segédszemélyzete is magyarokból állt. Az étkek közül a levesek és mártások, főtt-füstölt húsételek, sültek (főként vadak), halak (Beatrix királyné egyszer 100 aranydukátot adott az akkor még folyóinkban is hemzsegő 21 vizáért.) és gyümölcsök; mézzel, nádcukorral ízesített cukrász készítmények voltak a jellemző fogások.alt Fontos volt a kovászos kenyér – ugyan a királyné hatására megjelent a zsemlye kenyér, de a régi hagyományosat nem tudta teljesen kiszorítani –, mely egyben az evőeszközt is helyettesítette. Az udvar táplálkozási szokásaiban Mátyás és Aragóniai Beatrix 1476. december 22-én megtartott esküvője után némi változás állt be. A ceremónia maga is pompázatosra sikerült a rengeteg arany, ezüst eszközzel, de a 24 fogásos ételsort sem lehet figyelmen kívül hagyni, ahol a sülteket látványos külsőségek közt vitték az asztalokhoz. A vadakat bundájukba burkoltan, a szárnyasokat tollazatukkal tálalták; elmaradhatatlanok voltak a fűszerezett mártások – legkedveltebb fűszerek akkoriban a sáfrány, a szegfűszeg, a fahéj, a bors és a gyömbér volt –, melyekben a disznó-, borjú-, vadhúsok és halak „úsztak”. A gyümölcsök sem hiányoztak, így Mátyás kedvencei: a szabolcsi kormos alma és a füge. A felsorolt étkeket borral – szerémi; erdélyi; pozsonyi; a fűszeres malváziai –, serrel ritkábban vízzel öblítették.  A lakoma jellegzetes kiegészítője, pedig az általános beszélgetést megszakító fuvola, hárfa, lant zene; az ének és a tánc.

 
Hirdetés

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja