Receptek és Praktikák

Tanulóink sikerei 2014

2014. február 08. – megjelenés a szakiskolai oktatóink és tanítványaik révén a Tatai „Farsang kupán” – elért eredmények számos arany; ezüst és bronz minősítés a pék tábort megjárt diákok részére, akik tudásukat itt kamatoztathatták.

2014. március 10.-12. SIRHA Budapest – Nemzetközi Élelmiszeripari, Sütő- és Cukrászipari, Szálloda és Vendéglátó – ipari és Gasztronómiai Szakvásár. A Pékrend felkérést kapott egy sütőipari stand működtetésére a kiállítás idején:

 • HÍR termékek (rongyos kifli; tepertős pogácsa) bemutató előállítása, sütése, kóstoltatása naponta 4 időpontban
 • Hagyományos kézi dagasztás
 • házi rétes nyújtás, sütés és kóstoltatás
 • Erzsébet kalács Erdélyből
 • Pozsonyi kifli bemutató Szlovákiából
 • Michellin csillagos éttermek és bistró éttermek különleges pék kínálata
 • Bio pék termékek
 • Partnereink szakmai bemutatói
 • Naponta szakmai fórumok vendégeink számára a Kávé és Tea házunkban.

A Pékrend az eddigieknél sokkal nagyobb elismertségre és ismertségre tett szert – kapcsolataink tovább bővültek hazai és nemzetközi szinten is. Elmondhatjuk, hogy a megszervezett kiállításon a látogatottsági mutatónk kiemelkedően magas volt, köszönhetően a változatos programoknak és azoknak, akik elfogadták ide a meghívást és megjelentek a kiállítói területünkön.
Igyekeztünk adni és nem csak kapni, így a gépeket biztosító cégek, vállalkozások a standunkon bemutató programokon vettek részt nagy érdeklődés és siker közepette. A támogató iskolák programjait rengetegen tekintették meg és érdeklődtek a képzési lehetőségek iránt. A Vidékfejlesztési Miniszter – dr. Fazekas Sándor – látogatása során személyesen vett részt programjainkban és nyilatkozata szerint támogatni kell a további szakember képzést a pék és pék-cukrász területen is, valamint a hagyományőrző tevékenységet, melyet a Pékrend képvisel. A Kemence Pék Kft. a Pékrend képviseletében Innovációs termékdíjat is nyert I. helyezéssel.
Standunkra látogattak a NAKVI az AMC a Sütőipari Egyesülés képviselői is.
Állandó munkatársaink az Ajkai Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium oktatói és diákjai magas színvonalon látták el a vendéglátási feladatokat, mindenki megelégedésére; továbbá a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakiskola oktatóival és diákjaival együtt a napi sütési/kóstoltatási feladatok biztosítását.
További Szakiskolák – Nagykőrös; Eger; Pécsvárad – oktatói és diákjai egy-egy nap közreműködtek, és a szakmai sütési bemutatókat professzionális módon kiegészítették.

Az idei esztendőben 13. alkalommal szervezték meg a pék tábort a szakma utánpótlását jelentő pék és pék-cukrász diákjainak a Pékrend tagjai.
A táboros diákok három turnusban – 2014. június 18.- 2014. július 06. közt – népesítették be Komáromban, a Monostori Erőd falai közt található pék ház és a szabadtéri kemencék környékét. Az ország minden részéről érkeztek a diákok, hogy a pék szakma hagyományos fortélyait elsajátítsák és továbbadják:

 • I. turnus: Budapest; Tata; Nagybajom
 • II. turnus: Ajka; Tolcsva
 • III: turnus: Szabadkígyós; Nagykőrös; Kaposvár

Hét iskola összesen 42 diákja és összesen 15 szakmai oktató, köztük rendi tagok, minden héten, szombaton, tematikus nappal várták a látogatókat, érdeklődőket. Ezeken a szakmai bemutatókon a diákok hagyományos sütőipari termék elkészítését mutatják be oktatóik segítségével a vendégeknek. Várták a látogatókat, érdeklődőket szakmai tapasztalatok és technológiai fogások megosztására. A tematikus napok programja:
·         Június 21-én Tepertős pogácsa; kenyérlángos; kürtös kalács
·         Június 28-án  Paprikás kifli; Kulcsos kalács;
·         Július 5-én Matyó perec; orosházi banán.
A Pékrend tagjai egyöntetűen kiállnak a szakmai utánpótlás ily módon történő tovább képzése mellett. Az oktatáshoz saját munkájukkal, szakmai segítséggel, mint sütőipari szakértők is hozzájárulnak.

Ezen projekt célja a HÍR (Hagyományok Ízek Régiók) védjeggyel rendelkező és a sütőipari „Hungarikumok” gyakorlati előállításában magabiztossá tenni a fiatalokat, hogy tudásukat bátran bemutassák a nagy közönségnek, a régió más diákjainak, egyéb szakmák képviselőinek a gyakorlati bemutatókkal, kiállítással, ismeretterjesztő előadással.
A szakmára nevelést és oktatást segítő módszer kialakítása elsősorban az iskolai képzés iránt kevésbé érdeklődő diákok számára szervezzük.
Az érdekes hagyományok megismerésével és továbbadásával megpróbáljuk rávilágítani Őket a Pék szakma szépségeire.
Sütő tanfolyam a tábor ideje alatt:
A HÍR termékek készítése, technológiai fortélyai az idei évtől bárki számára elérhetőek voltak.
A tábor ideje alatt szakoktatók és szaktanárok segítségével vezettük be érdeklődőket a sütőipar hagyományos termékeinek készítési rejtélyeibe.
Az oktatás programjai naponta 0900 - 1400-ig a Komáromi Monostori Erődben

 • Kenyérmúzeum tárlatvezetés
 • Kovász élete
 • Kézi dagasztás fortélyai (teknőben dagasztás)
 • Tésztakészítés
 • Fatüzeléses kemence használata
 • Erődtúra
 • Elkészült termékek kóstolója

2014. június 29. – Győr: XII. Euroregionális kenyérfesztivál és kézműves találkozón ismét nagy sikert aratott a helyben dagasztott és sütött kenyérlángos; tepertős pogácsa. A rendezvény ideje alatt kalácsfonó versenyen vettek részt a pék táborosok és a 2. helyen végeztek.

2014. augusztus 20. – a Pékrend egyszerre négy helyszínen képviselte a hagyományos Hír termékek bemutatását az ország különböző pontjain.

 • Százhalombatta
 • Budapest
 • Orosháza
 • Pécs

2014. szeptember 6-7. Budapesten a Népligetben, a Múltidéző piactér program keretében a Pékrend a szervezők – Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara - meghívására HÍR termékek bemutató sütésével várta a látogatókat. Több ezres tömeg volt kíváncsi a kézművesek utcájára, köztük a Pékrend sátrára, ahol még mindiga hagyományos kézi dagasztás és tésztaformázás, nyűgözte le a látogatókat. Nem különben a helyben sütött, hagyományos pékáruk kóstoltatása.
2014. szeptember 20.-án a Komáromi Erőd szervezésében Kulturális Örökségi Napok keretében a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje „Komáromi Erődökért”, díjat vehetett át. A díjat az alapító rendfő, Baltás Lászlóné (Nagy Zsuzsánna Anikó) és a jelenlegi rendfő Nardai Anita közösen vette át a pékrend tagjainak nevében.
2014. október 18-án a Pesti Barnabás Élelmiszeripari szakiskolában régóta nem látott nagy résztvevő létszámmal sikeresen megrendezésre került a „Hagyományörző Pék” verseny, a Pékrend támogatásával. A verseny ideje alatt rendi gyűlésre is sor került, ahol a következő évi tervekről és feladatokról is szó volt az éves beszámoló mellett.
A 2015-ös esztendőre vonatkozó tervek közül kiemelten fontos:

 • A Komáromi Erődben található Kenyérmúzeum kiállítási anyagának állagmegóvása és rendbetétele Nagy Zsuzsánna Anikó rendfői tanácsnok irányításával
 • A felkéréseknek megfelelően további sütőipari bemutatók megtartása
 • Kapcsolatok fenntartása és megerősítése a szakmai szervezetekkel
 • Szakiskolai tanulók további támogatása: versenyek és tábor szervezése
 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja