Receptek és Praktikák

Történetünk
Tanulóink sikerei 2014

2014. február 08. – megjelenés a szakiskolai oktatóink és tanítványaik révén a Tatai „Farsang kupán” – elért eredmények számos arany; ezüst és bronz minősítés a pék tábort megjárt diákok részére, akik tudásukat itt kamatoztathatták.

2014. március 10.-12. SIRHA Budapest – Nemzetközi Élelmiszeripari, Sütő- és Cukrászipari, Szálloda és Vendéglátó – ipari és Gasztronómiai Szakvásár. A Pékrend felkérést kapott egy sütőipari stand működtetésére a kiállítás idején:

  • HÍR termékek (rongyos kifli; tepertős pogácsa) bemutató előállítása, sütése, kóstoltatása naponta 4 időpontban
  • Hagyományos kézi dagasztás
  • házi rétes nyújtás, sütés és kóstoltatás
  • Erzsébet kalács Erdélyből
  • Pozsonyi kifli bemutató Szlovákiából
  • Michellin csillagos éttermek és bistró éttermek különleges pék kínálata
  • Bio pék termékek
  • Partnereink szakmai bemutatói
  • Naponta szakmai fórumok vendégeink számára a Kávé és Tea házunkban.

A Pékrend az eddigieknél sokkal nagyobb elismertségre és ismertségre tett szert – kapcsolataink tovább bővültek hazai és nemzetközi szinten is. Elmondhatjuk, hogy a megszervezett kiállításon a látogatottsági mutatónk kiemelkedően magas volt, köszönhetően a változatos programoknak és azoknak, akik elfogadták ide a meghívást és megjelentek a kiállítói területünkön.
Igyekeztünk adni és nem csak kapni, így a gépeket biztosító cégek, vállalkozások a standunkon bemutató programokon vettek részt nagy érdeklődés és siker közepette. A támogató iskolák programjait rengetegen tekintették meg és érdeklődtek a képzési lehetőségek iránt. A Vidékfejlesztési Miniszter – dr. Fazekas Sándor – látogatása során személyesen vett részt programjainkban és nyilatkozata szerint támogatni kell a további szakember képzést a pék és pék-cukrász területen is, valamint a hagyományőrző tevékenységet, melyet a Pékrend képvisel. A Kemence Pék Kft. a Pékrend képviseletében Innovációs termékdíjat is nyert I. helyezéssel.
Standunkra látogattak a NAKVI az AMC a Sütőipari Egyesülés képviselői is.
Állandó munkatársaink az Ajkai Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium oktatói és diákjai magas színvonalon látták el a vendéglátási feladatokat, mindenki megelégedésére; továbbá a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakiskola oktatóival és diákjaival együtt a napi sütési/kóstoltatási feladatok biztosítását.
További Szakiskolák – Nagykőrös; Eger; Pécsvárad – oktatói és diákjai egy-egy nap közreműködtek, és a szakmai sütési bemutatókat professzionális módon kiegészítették.

Az idei esztendőben 13. alkalommal szervezték meg a pék tábort a szakma utánpótlását jelentő pék és pék-cukrász diákjainak a Pékrend tagjai.
A táboros diákok három turnusban – 2014. június 18.- 2014. július 06. közt – népesítették be Komáromban, a Monostori Erőd falai közt található pék ház és a szabadtéri kemencék környékét. Az ország minden részéről érkeztek a diákok, hogy a pék szakma hagyományos fortélyait elsajátítsák és továbbadják:

  • I. turnus: Budapest; Tata; Nagybajom
  • II. turnus: Ajka; Tolcsva
  • III: turnus: Szabadkígyós; Nagykőrös; Kaposvár

Hét iskola összesen 42 diákja és összesen 15 szakmai oktató, köztük rendi tagok, minden héten, szombaton, tematikus nappal várták a látogatókat, érdeklődőket. Ezeken a szakmai bemutatókon a diákok hagyományos sütőipari termék elkészítését mutatják be oktatóik segítségével a vendégeknek. Várták a látogatókat, érdeklődőket szakmai tapasztalatok és technológiai fogások megosztására. A tematikus napok programja:
·         Június 21-én Tepertős pogácsa; kenyérlángos; kürtös kalács
·         Június 28-án  Paprikás kifli; Kulcsos kalács;
·         Július 5-én Matyó perec; orosházi banán.
A Pékrend tagjai egyöntetűen kiállnak a szakmai utánpótlás ily módon történő tovább képzése mellett. Az oktatáshoz saját munkájukkal, szakmai segítséggel, mint sütőipari szakértők is hozzájárulnak.

Ezen projekt célja a HÍR (Hagyományok Ízek Régiók) védjeggyel rendelkező és a sütőipari „Hungarikumok” gyakorlati előállításában magabiztossá tenni a fiatalokat, hogy tudásukat bátran bemutassák a nagy közönségnek, a régió más diákjainak, egyéb szakmák képviselőinek a gyakorlati bemutatókkal, kiállítással, ismeretterjesztő előadással.
A szakmára nevelést és oktatást segítő módszer kialakítása elsősorban az iskolai képzés iránt kevésbé érdeklődő diákok számára szervezzük.
Az érdekes hagyományok megismerésével és továbbadásával megpróbáljuk rávilágítani Őket a Pék szakma szépségeire.
Sütő tanfolyam a tábor ideje alatt:
A HÍR termékek készítése, technológiai fortélyai az idei évtől bárki számára elérhetőek voltak.
A tábor ideje alatt szakoktatók és szaktanárok segítségével vezettük be érdeklődőket a sütőipar hagyományos termékeinek készítési rejtélyeibe.
Az oktatás programjai naponta 0900 - 1400-ig a Komáromi Monostori Erődben

  • Kenyérmúzeum tárlatvezetés
  • Kovász élete
  • Kézi dagasztás fortélyai (teknőben dagasztás)
  • Tésztakészítés
  • Fatüzeléses kemence használata
  • Erődtúra
  • Elkészült termékek kóstolója

2014. június 29. – Győr: XII. Euroregionális kenyérfesztivál és kézműves találkozón ismét nagy sikert aratott a helyben dagasztott és sütött kenyérlángos; tepertős pogácsa. A rendezvény ideje alatt kalácsfonó versenyen vettek részt a pék táborosok és a 2. helyen végeztek.

2014. augusztus 20. – a Pékrend egyszerre négy helyszínen képviselte a hagyományos Hír termékek bemutatását az ország különböző pontjain.

  • Százhalombatta
  • Budapest
  • Orosháza
  • Pécs

2014. szeptember 6-7. Budapesten a Népligetben, a Múltidéző piactér program keretében a Pékrend a szervezők – Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara - meghívására HÍR termékek bemutató sütésével várta a látogatókat. Több ezres tömeg volt kíváncsi a kézművesek utcájára, köztük a Pékrend sátrára, ahol még mindiga hagyományos kézi dagasztás és tésztaformázás, nyűgözte le a látogatókat. Nem különben a helyben sütött, hagyományos pékáruk kóstoltatása.
2014. szeptember 20.-án a Komáromi Erőd szervezésében Kulturális Örökségi Napok keretében a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje „Komáromi Erődökért”, díjat vehetett át. A díjat az alapító rendfő, Baltás Lászlóné (Nagy Zsuzsánna Anikó) és a jelenlegi rendfő Nardai Anita közösen vette át a pékrend tagjainak nevében.
2014. október 18-án a Pesti Barnabás Élelmiszeripari szakiskolában régóta nem látott nagy résztvevő létszámmal sikeresen megrendezésre került a „Hagyományörző Pék” verseny, a Pékrend támogatásával. A verseny ideje alatt rendi gyűlésre is sor került, ahol a következő évi tervekről és feladatokról is szó volt az éves beszámoló mellett.
A 2015-ös esztendőre vonatkozó tervek közül kiemelten fontos:

  • A Komáromi Erődben található Kenyérmúzeum kiállítási anyagának állagmegóvása és rendbetétele Nagy Zsuzsánna Anikó rendfői tanácsnok irányításával
  • A felkéréseknek megfelelően további sütőipari bemutatók megtartása
  • Kapcsolatok fenntartása és megerősítése a szakmai szervezetekkel
  • Szakiskolai tanulók további támogatása: versenyek és tábor szervezése
 
Rendfői állásfoglalás - 2012. január

„A feladataink megvalósításához továbbra is szükségünk van a szakma ésalt a hagyományok tisztelete mellett elkötelezett szakmai tagság és támogatók együttműködésére. Most is ugyan olyan hittel, mint azoknak volt, akik ezt az egyesületet megalapították, szakmai elhivatottságukkal hozzájárultak ahhoz, hogy fenn is maradjon.

Köszönetet kell mondanunk, hogy alapítóink világossá tették számunkra, a Mi munkánk része a sütőipari szakmának, ezért együtt kell működnünk más szakmai szervezetekkel. Össze kell hangolnunk a munkánkat, melyre jó példa volt a 2011. esztendő is, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium; az Agrár Marketing Centrum; a Magyar Pékszövetség; a Sütőipari Egyesülés és a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének hosszú évekre visszanyúló szakmai kapcsolata.
Köszönet a felsorolt szakmai szervezeteknek, akik eddig is hozzájárultak egyesületünk munkájához, eredményeihez.

A hitvallásom, hogy összehangolt munkánk eredményeként, nőjön a szakma becsülete, hogy egyék az emberek az igazi kenyeret. A jövőben megrendezésre kerülő saját és közös bemutatók alkalmával nőjön az eredeti ízek méltósága, hogy a felnövekvő péknemzedék kitaníttatása, mind anyagiakban, mind egyéb módokon (évenkénti pék tábor, melynek színvonalát és szakmai hozadékát jelzi, hogy nyári szakmai gyakorlatnak is elismerik) biztosítva legyen. Az egész országot behálózó jól működő szakmai egység pedig megteremthesse a kenyérnek, mint alapélelmiszernek a rangját.

Munkánk jövője az ifjúság nevelése, képzése is ebben nagy segítséget nyújtanak a különböző szakmai rendezvényeken és kiállításokon, a szakképzést folytató iskolák oktatói és diákja is:
Ajka; Budapest; Eger; Kaposvár; Nagykőrös; Nyíregyháza; Pécsvárad; Szabadkígyós székhellyel.

Végül, de nem utolsó sorban szeretném megköszönni a malom-; és sütőipari cégek, vállalkozók, magánszemélyek eddigi támogatását. Szerencsére hosszú lenne a sor felsorolni őket, remélhetőleg továbbra is számíthatunk támogatásukra.”
A teljesség igénye nélkül rendszeres támogatást kaptunk:

  • Aranycipó Kft.
  • BACKALDRIN HUNGARIA KFT
  • Dowi Süti Kft.
  • Falusi Pék Kft.
  • Flamand Pékárú Kft.
  • Gyarmati Tansütő Kft.
  • IREKS - STAMAG KFT
  • Kemence Kft.
  • Pannonmill ZRT
  • Pékinas Kft.
  • Piszkei Öko Kft.
  • Primer Rt.
  • Ve-Kon-Bo ’99Kft.
  • Vésztői Sütő Kft.
  • Vita Sütő Kft.

 

 
Jubileumi rendi gyűlés - új székhely, átalakult vezetőség

2011. március 05.-én Komáromban, a Monostori erődben tartotta éves rendi gyűlését a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje. Értékelték az elmúlt tíz év munkáját, elfogadták az új komáromi székhelyet, és egy megfiatalított vezetőséget választottak az új feladatokhoz.

A 2001-es alakulástól eltelt időről, Baltás Zsuzsa fejedelemasszony (2001-2011) számolt be a tagságnak. Mindezekről, elsőként a Komárom-Esztergom Megyei Hírlap helyszíni munkatársa tudósított.

 

Bővebben...
 


Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja