Receptek és Praktikák

HÍRes termékek

A HÍR (Hagyományok Ízek Régiók) termékek gyűjteménye 1998-2000 között jött létre, amely 300 szakmailag megalapozott, történetileg hiteles hazai termékleírást tartalmaz. A gyűjteményben 31 darab hagyományos sütőipari termék található. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje a bemutató sütésein rendszeresen mutatja be a termékek előállításának módját. Az alábbiakban részletesen megismerkedhet a 31 termékkel.

Amennyiben kíváncsi a termékekkel kapcsolatos receptekre és praktikákra, akkor látogasson el a rendezvényeinkre vagy iratkozzon fel a receptes hírlevelünkre a jobb oldalt.



Pozsonyi kifli

alt

A pozsonyi kifli és később kialakult változata, a bejgli (beigli) hagyományosan a karácsonyi étkezésekhez kötődő, valamennyi magyar család által fogyasztott tartós sütemény.

 

 

Bővebben...
 
Rábaközi perec

2-3 caltm vastag, 12-15 cm átmérőjű, karika alakú termék. Héja világossárga, vagy aranysárga színű, egyenetlenül barázdált felületű. Bélzete laza szerkezetű, roppantva törik. Tömege 30 g. Összetétele: búza finomliszt, tojás, zsír (ma már margarin), cukor, rum, szalakáli, só.

 

Bővebben...
 
Hőkőn sült perec

altKét ágból font kerek, 20-22cm átmérőjű termék. A két ág 3-5 cm vastagságú. Felülete vörösesbarna, fényes. A fonásnyomok jól láthatóak. Íze kellemes aromájú, tejes tésztára jellemző.

 

 

Bővebben...
 
Győri páros zsemle

alt

Két, egíméssal kis felületen érintkező páros zsemle mintha két darab kerek zsemle összeforrt volna. Felülete fényes, színe sárgásbarna. Bélzete egyenletesen apró lyukacsú. Íze kellemes, tejes  aromájú.

 

 

Bővebben...
 
Fumu (Baba alaku kalács)

alt

 

Feldíszített, baba alakú kalács. Lakodalmak, pasziták (keresztelők) jellegzetes étke.

A fumu készítése, ajándékozása és elfogyasztása Hetés és környékének sajátos népszokása.

Az őrségi falvakban sütik ma is a fumut.

 

 

Bővebben...
 
Rongyos kifli

alt

Patkó alakú sütemény. Felületén a sodrás nyomai határozottan felismerhetők. Felületének színe világosbarna, rendszerint porcukorral szórják le. Bélzete laza, enyhén réteges, foszlós szerkezetű, nagy lyukacsokkal.

 

 

Bővebben...
 
Fehérvári kukoricás kenyér

 

altA fehérvári kukoricás kenyeret jellemzően 1 kg-os tömegben gyártják. Hosszúkás, két végén elkeskenyedő, „molnár kenyér” alakú termék. Bélzetszíne a kukoricapehely liszttől enyhén sárgás árnyalatú.

Bővebben...
 
Molnár kalács

altA 14–17 cm átmérőjű termék, vastagsága 1–5 mm, tömege 25–30 g, felülete a sütőforma rajzolatával díszített. Világossárga színű. Állaga ropogós, illata semleges, íze kissé édes.

Bővebben...
 
Miskolci krumplis kenyér

altBurgonya tartalmánál fogva eltarthatósági ideje hosszabb, bélzete kevésbé morzsálódik. Igen tápláló termék. Összetétele kedvezőbb a hagyományos, csak búzalisztből készült kenyereknél, mert a burgonya kiegészíti a búzaliszt nem teljes értékű fehérjéit.

Bővebben...
 
Matyó kalács és perec

alt

Ovális alakú, magas, 3 kg-os, 6 ágból font, hullámos oldalú, formában sütött kalács.  A felső héj, amelyet a fonatokon kívül még a jellegzetes “matyóvirág” díszít, fényes, színe vörösesbarna. A kalács bélzete foszlós.

 

 

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 4

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja