Receptek és Praktikák

Hírek
Meghívó

Süssünk, süssünk kiscipót, kiflit, perecet, langallót!

Vidám kézműves szombat az Erődben augusztus 26.-án!

A programból:

Picurka Pékek Sütödéje
A legkisebbek vidám pékműhelye - interaktív sütési program gyermekeknek

Hagyomágyőrző foglalkozások
a Pékmúzeumban

Szombati gyorstalpaló
Lesse el pékjeink tésztakészítési trükkjeit!
Tud 4 szálból kalácsot fonni? Ötből? Menne a hat szál esetleg? Vagy a nyolc?
Mi tudunk és megmutatjuk, meg is sütjük. Gömbölyítés, kalácsfonás, kelesztési praktitkák
garantáltan felsőfokon

Indulhat az iskola
Szendvicskészítés ötletek.
Az ideális reggeli.

Kis tudós fejtágító
Kalandozás a kenyérsütés színes és izgalmas világában:
Mitől teljes kiőrlésű a teljes kiőrlésű? Mik azok az allergének? Mitől jó a kenyér? Mi az, hogy tápérték?
Miből áll a táplálkozási piramis? Gabonafajták, táplálkozási trendek és sok-sok további táplálkozással kapcsolatos tudásanyag
közérthető formában kicsiknek és nagyoknak

Mesélő Erőd
Pékmesterséggel kapcsolatos magyar irodalmi népmesék előadása

Töki pompos, orosházi banán, ökörszem, rongyos kifli, pacsni?
Felfedik titkukak a viccesnél viccesebb elnevezések.

Várjuk a kicsiket és nagyokat egy vidám szombati napra!
 

 
Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban (HIDA’2017)

A Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban elismerésre (továbbiakban: HIDA) azok pályázhatnak, akik a múlt élelmiszer hagyományait felhasználva, a mai kor technológiai vívmányainak alkalmazásával vagy továbbfejlesztésével, a mai kor igényeinek megfelelő terméket állítanak elő hagyományos alapanyagból.

A pályázaton olyan hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékekkel és élelmiszerekkel lehet részt venni, amelynek gyártástechnológiája innovatív megoldást tartalmaz, és előállításának legalább egy eleme az ökológiai/fenntartható fejlődés érdekét szolgálja.

A pályázat célja a hagyományos és tájjellegű termékek fogyasztói ismertségének növelése és innovatív fejlesztésének elismerése a Hagyományok – Ízek - Régiók program keretében.

A pályázaton való részvétel feltétele, hogy a pályázó az OMÉK-on kiállítóként jelenjen meg egyénileg, vagy csoportban.

 

A részletes pályázati kiírás és mellékletei (jelentkezési lap, termékleírás minta) letölthetők:

 

http://www.omek2017.hu/omek-dijak/ vagy http://eredetvedelem.kormany.hu/hida

 

A pályázat beérkezésének határideje: 2017. június 30.

 

Várjuk pályázataikat elektronikusan: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. és postai úton: Földművelésügyi Minisztérium - Eredetvédelemért felelős Helyettes Államtitkárság,

1055 Bp. Kossuth tér 11.  78. szoba Pf.: 1860 Budapest

 
Tepertős pogácsa a hagyományos különleges termékek uniós listáján

Uniós védelmet kapott a tepertős pogácsa

alt

Az Európai Bizottság 2013. november 14-én nyilvántartásába vette és ezáltal jóváhagyta Magyarország "Tepertős pogácsa" elnevezésre benyújtott bejegyzési kérelmét a hagyományos különleges termékek jegyzékébe.

A tepertős pogácsa védelme lényegében azt jelenti, hogy a tepertős pogácsát továbbra is mindenki úgy készítheti el, ahogyan akarja, de aki nem a hivatalos receptet használja, az nem alkalmazhatja a védettséget jelentő elnevezést és a kapcsolódó uniós jelvényt.

Bővebben...
 
HÍR védjegyek a 76. OMÉK-on

A 76. OMÉK sok tekintetben szakmai sikerrel zárult a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje számára. Elsőként említendő, hogy a rendfő asszonyt szakmai előadásra kérték fel „A sütőipar utánpótlásának kinevelése, megtartása, a hagyományok útján” címmel. Az előadás keretében bemutatásra került a sütőipar fejlődése, a régi korok tanoncainak, pék inasainak és a jelen kor tanulóinak munkája, munkakörülményei, valamint az egykori és mai korszerű technológiai újítások, gépek berendezések. Galicz István rendi tag pedig a „Hagyományőrző pék tábor” munkáját mutathatta be a Pékrend 2001-es alakulásától napjainkig.

Bővebben...
 
Terra Madre

alt

 

 

Tájékoztató a „Hagyományos termékek a vendéglátásban” kiadványról

 

A kiadvány a Terra Madre, a Hagyományos Termékeket Előállító Közösségek Világnapja alkalmából 2012. december 7-én Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) tartott szakmai rendezvény értékes szakmai anyagainak terjesztését szolgálja. . A Terra Madre Világnap során a szakmai előadók és a Hagyományos Termék Kerekasztal résztvevői a hagyományos termékek gasztronómiai hasznosításának a lehetőségeit vizsgálták, különös tekintettel a HÍR védjegyes hagyományos és tájjellegű termékre. Kiadványunkkal szeretnénk növelni a HÍR védjegyes termékek ismertségét és a felhasználásukkal készülő tradicionális ételek népszerűségét. Ezért a kiadványban elhelyeztük a HÍR védjegyes termékek listáját és régiós térképét.

Bővebben...
 


Hirdetés

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja