Receptek és Praktikák

Hírek
Tepertős pogácsa a hagyományos különleges termékek uniós listáján

Uniós védelmet kapott a tepertős pogácsa

alt

Az Európai Bizottság 2013. november 14-én nyilvántartásába vette és ezáltal jóváhagyta Magyarország "Tepertős pogácsa" elnevezésre benyújtott bejegyzési kérelmét a hagyományos különleges termékek jegyzékébe.

A tepertős pogácsa védelme lényegében azt jelenti, hogy a tepertős pogácsát továbbra is mindenki úgy készítheti el, ahogyan akarja, de aki nem a hivatalos receptet használja, az nem alkalmazhatja a védettséget jelentő elnevezést és a kapcsolódó uniós jelvényt.

Bővebben...
 
HÍR védjegyek a 76. OMÉK-on

A 76. OMÉK sok tekintetben szakmai sikerrel zárult a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje számára. Elsőként említendő, hogy a rendfő asszonyt szakmai előadásra kérték fel „A sütőipar utánpótlásának kinevelése, megtartása, a hagyományok útján” címmel. Az előadás keretében bemutatásra került a sütőipar fejlődése, a régi korok tanoncainak, pék inasainak és a jelen kor tanulóinak munkája, munkakörülményei, valamint az egykori és mai korszerű technológiai újítások, gépek berendezések. Galicz István rendi tag pedig a „Hagyományőrző pék tábor” munkáját mutathatta be a Pékrend 2001-es alakulásától napjainkig.

Bővebben...
 
Terra Madre

alt

 

 

Tájékoztató a „Hagyományos termékek a vendéglátásban” kiadványról

 

A kiadvány a Terra Madre, a Hagyományos Termékeket Előállító Közösségek Világnapja alkalmából 2012. december 7-én Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) tartott szakmai rendezvény értékes szakmai anyagainak terjesztését szolgálja. . A Terra Madre Világnap során a szakmai előadók és a Hagyományos Termék Kerekasztal résztvevői a hagyományos termékek gasztronómiai hasznosításának a lehetőségeit vizsgálták, különös tekintettel a HÍR védjegyes hagyományos és tájjellegű termékre. Kiadványunkkal szeretnénk növelni a HÍR védjegyes termékek ismertségét és a felhasználásukkal készülő tradicionális ételek népszerűségét. Ezért a kiadványban elhelyeztük a HÍR védjegyes termékek listáját és régiós térképét.

Bővebben...
 


Hirdetés

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja