Receptek és Praktikák

Gubarúd

Más elnevezések:

Bobajka, guba

Tejes kifli alaptésztából sodort, rúd alakú péksütemény, melyet hagyományosan speciális célra, a karácsonyesti böjtös vacsora egyik fogásához, a mákos gubához sütnek.

altLeírás

Aranysárga, fényes felületű, hosszú, rúd alakú, frissen ropogós héjú péksütemény. Íze, illata kellemes, kissé édeskés. Búza finomliszt, tej, élesztő, margarin, cukor, só felhasználásával készül. A háztartásokban sütött termék a 19. században és a 20. század első felében zsiradékot nem tartalmazott. A termék ipari változatában általánossá vált a margarin használata.


Történet

A gubarúd a mákos, illetve túrós guba alaptésztája. A feldarabolt, majd leforrázott gubarudat mézzel, mákkal vagy túróval ízesítve fogyasztották. A 14. században még kelesztetlen tészta. A guba valószínűleg finnugor eredetű hangfestőszó. Jelentése: egy fajta tésztaétel. 1833-ban már a mai értelemben használták.

A szegedi tanyákon kenyér- és (zsír, tejföl, tej nélküli) kalácstésztából készítették, melybe esetenként krumplit, mákot tettek. A 2-3 cm vastagra nyújtott ágakat 2 ujjnyi darabokra vágták, lisztezett tepsiben sütötték. Forró vízzel leöntötték, pirított zsemlemorzsába forgatva (esetleg mézzel) fogyasztották. Alsótanyán a 19. században sós tejben is ették. A katolikus és evangélikus családokban az ujjnyi vastagra sodort kenyértésztát a kenyér mellett, tepsiben sütötték. Néhány nap múlva ujjnyi darabokra vágták, szűrőre rakva leforrázták, ízesítőkkel (túró, mák, dió) tálalták.” Csongrádon a karácsonyi mákos gubát perecből készítették. Helyenként nagypénteken is fogyasztották. (Erre utaló mondás: Majd megtudják, ha kilenc nagypénteki gubát megesznek = a házasság kilenc év után bizonyul tartósnak.)

Fejős Zoltán 1976–82 között Karancsalján talált adatai: A karácsonyi böjtben, a karácsony előtti három hétben, adventben is csináltak mákos gubát. A Luca-napi mákos gubával az adott évben bekövetkező férjhez menetelt jósolták meg. A karácsony esti vacsora első falatjai között a guba egy-egy darabkáját is megszárították, ezzel füstölték meg a tehén tőgyét.

A gubát 1945 után a száraz kifli kezdte helyettesíteni. A száraz kiflit karikára szelve forró vízzel leforrázva vagy tejben puhítva cukros vagy mézes mákkal ízesítették.

 

Felhasználás, Szakmai fogások

A hagyományosan karácsonykor készített mákos guba alapanyaga a gubarúd. Szikkadt állapotban feldarabolják a rudat, edénybe téve darált mákkal megszórják, mézes (esetleg méz hiányában cukros) tejjel megöntözik, majd sütőbe téve arany pirosra sütik. Ma a tejet vanília darabokkal, vagy vaníliás cukorral is ízesítik. A gubarúdból készülő ételek előállítására alapvetően megfelel a minden élelmiszerboltban kapható, megszikkasztott vajas kifli, vagy töltelék nélküli édes kalácsféle is, ezért kevéssé keresik ma ezt a speciális terméket. Ezért a gubarúd felhasználása öntött tészta készítésére nem teljes körű, de fogyasztható önmagában vagy szendvicsként is.

 

A gubarúd kézi gyártású változatával megegyező termék üzemi körülmények között is készíthető. A mákos-, diós guba alaptermékeként száraz állapotban hosszú ideig eltartható.

 

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja