Receptek és Praktikák

Mindszenti Kalács

Más elnevezések:

tejes kalács, üres kalács

Különleges egyedi jellemző:

három ágból font kalács
 

altLeírás

Két végén elkeskenyedő, három ágból font, 250 gramm tömegű (esetleg 500 grammos) lapos kalács. Héja aranysárga, vörösesbarnába hajló, fényes. A felületen a fonás jól felismerhető. Búza finomliszt, tej, vaj, cukor, élesztő, só felhasználásával készül. Üzemi gyártásnál a vajat margarinnal, a tejet tejporral helyettesítik.
 

Történet

A késő középkori, kora újkori parasztkalács két fő formája a kenyér módjára kiszakított cipó (kerekes kalach), illetve a fonott tészta (fonth kalách, fonatos kalácz). Mindkettő búzalisztből, töltelék nélkül a kemence fenekén és nagyünnepre sült. Az újkori kalácsok tésztája finom összetételű (búzaliszt, vaj, tej, erjesztőanyag, esetleg tojás).
A 19. századtól a malmok modernizációjának eredményeként finomabb lisztből gyúrhattak tésztát, pl. kalácsot. A 19. század végére a kalács kelesztéséhez már sörélesztőt használtak.
A 20. század elején a tejjel, vajjal és tojással gyúrt kalácsot a módos családokban hetente (szombaton), szegényebb családokban nagy egyházi ünnepekre, karácsonyra, húsvétra, pünkösdre és lakodalomra sütöttek.  Csongrádon (Mindszenttől 31 kilométerrel északkeletre) még a szegényebbek is kitartottak a vajjal, tejjel és tojással gyúrt változat mellett.
A 19. század végén Mindszenttől elcsatolták Tömörként.  A földnélküliség miatt a népesség jelentős része elszegényedett. Vas Sándor mindszenti sütőmester az 1910-es években tojás nélküli tésztából kezdett fonott kalácsot készíteni. A szegény családok szívesen vásárolták az olcsó kalácsot.
 

Felhasználás

A mindszenti kalácsot főként egyházi (húsvét, karácsony, pünkösd), és nagyobb családi (lakodalom) ünnepekkor fogyasztották.  A húsvéti sonkát kenyér helyett ma is kaláccsal eszik a dél-alföldi régióban. A kisebb méretű változatot egészben kínálják. Ebből a fonásnak köszönhetően könnyű törni falat méretű darabokat. A nagyobb kalácsot ferde, 2-3 cm vastag szeletekre vágják. A kalácsot vajjal, lekvárral, mézzel megkenve főleg a gyerekek és az idős emberek kedvelik. Könnyű, tápláló reggeli vagy uzsonna.
 

Szakmai fogások

A mindszenti kalács alföldi, jó minőségű búzalisztből készül. Először élesztőből, kevés tejből, cukorból, kevés liszt hozzáadásával kovászt készítenek. A megkelt kovászhoz a fennmaradt liszt, tej, kevés só és cukor hozzáadásával közepesen lágy tésztát dagasztanak. Kb. kétszeresére kelesztik, majd olvasztott vajjal újra átgyúrják. A második dagasztást követi az alakítás. A mindszenti kalács jellegzetessége, hogy a csillag alakban egymásra fektetett három ágat úgy fonják össze, hogy középről indulnak ki a tésztavégek felé. A félig megfont kalácsot megfordítják és ismét a középről haladva fejezik be a fonást.

 

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja