Receptek és Praktikák

Paprikás Kalács

Más elnevezések

Paprikás kácsi, paprikás szarvas (ha a tészta két vége behajtott)

 

Különleges, egyedi jellemzők

Cukrozott csípmentes fűszerpaprika őrleménnyel töltött, rúd alakra feltekert kalács, a Kalocsa környéki parasztok gasztronómiai leleményességének bizonyítéka.

Leírás

Világosbarna, matt színű, mintegy 35 cm hosszú rúd. Belsejében csigavonalban feltekert sárgásfehér puha, kelt tészta között élénkpiros töltelék található. Enyhe, édeskés, fűszeres illatú, az édesített fűszerpaprikára jellemző, sajátos ízű.

altTörténet

Az Alföldön rendszeresen sütöttek kalácsot, általában szombaton délután, mely beépült a vasárnapok étrendjébe.
A Kalocsa környéki szállások és falvak táplálkozásában, csak erre a tájra jellemző kalácstöltelékként a paprika. Romsics Imre lejegyzésre váró néprajzi adatgyűjtéseiben több adatközlő egyöntetűen állítja, hogy már a 20. század elején is gyakran sütöttek paprikás kácsit (kalács) nem ünnepi fogyasztásra. Valószínű, hogy a csípősségmentes paprika köztermesztésének 1933. évi megkezdése előtt, a 19. század végén, a paprika már belekerült a Kalocsa környékiek kalácsaiba. A kalocsai szállások népének meglepő, különleges módszere, a paprikát cukorral párosítva egyedi terméket eredményezett. Az 1995. október 24-26. között Kalocsán megrendezett néprajzkutatók I. táplálkozáskutatási konferenciájának résztvevői nem akarták elhinni, hogy Kalocsa a mai napig nem építette be image-ébe a paprikás kácsit.

Felhasználás

A mindennapi étkezések része, általában tartalmas leves (babgulyás, gulyásleves) után második fogásként hét közben, de hét végén is tálalják. Frissen a legjobb, de még másnap is megőrzi élvezeti értékét. Kedveltségétől függően sütik a családoknál, többnyire néhányszor egy évben - az egyéb töltelékű kalácsok mellett, választékként - kerül a család asztalára.

Szakmai fogások

A puha, képlékeny tésztát sodrófával mintegy fél cm vastagságúra elnyújtják és egyenletesen meghintik a cukorral jól elkevert fűszerpaprika őrleménnyel. Néhány csepp vízzel meglocsolják, hogy a sülés során a gőzképződés segítse a kristálycukor felolvadását. A tésztát feltekerik, felolvasztott disznózsírral felületét megkenik és kizsírozott tepsiben újra kelesztik, majd sütik.

 

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja