Receptek és Praktikák

Szegedi vágott kenyér

Tejes tésztából készülő, jellegzetes vekni alakra formázott kenyérke, hirtelen elkeskenyedő végekkel. Felülete két ferde, egymással párhuzamos vágással díszített. Bélzete egyenletesen apró lyukacsú, édeskés ízű, tejes aromájú.

Más elnevezések:

Szegedi vágott

Leírás:alt

Tejes tésztából készülő, jellegzetes vekni alakra formázott kenyérke, hirtelen elkeskenyedő végekkel. Felülete két ferde, egymással párhuzamos vágással díszített. Bélzete egyenletesen apró lyukacsú, édeskés ízű, tejes aromájú.
 

Történet:

A szegedi vágott kialakulásának a tájhoz kötött gazdasági, társadalmi és ízlésbeli háttere volt. A Közép-Tisza vidéken, a Dél-Alföldön a 19. században magas sikértartalmú búzát termesztettek. Ennek megfelelően a Dél-Alföldön a magasra kelt, fehér, Szegeden a jól kelt, zsemleszerű kenyeret szerették. A Tisza-parti városban a helyiek és a környékbeliek igényére az úgynevezett fehér pékek sok zsömlét, kiflit és sós perecet sütöttek. Az egyik szegedi pék megunva a kifli kézi sodrását a maradék tésztából a kiflinél ötször súlyosabb tésztát csípett ki, azt kenyéralakra formázta, a kemencébe vetés előtt kétszer bevágta. Olyan sikere lett, hogy helyben, majd az ország többi részében is elkezdték sütni. Neve először szegedi vágott kenyér volt, majd szegedi vágott néven emlegették. Bálint Sándor a szegedi pékek termékei között említi: A zsúrkenyér egyik legújabb, állítólag szegedi pékektől kitalált, országszerte elterjedt fajtája a szögedi vágott. Alakja a dohánylevélre emlékeztet. Tetején több bevágás van. Súlya mintegy 200 gramm.

A szegedi vágott a valamikori pék leleményességén túl a mezővárosi jelleggel bíró, de iparosodó város lakosságának polgári ízlését tükrözi. A kenyérnél finomabb tésztájú, de kenyér alakú péksütemény az alföldi polgár étkezésében hasonló szerepet töltött be, mint a főúri, nemesi háztartásban, étrendben a fehér cipó.
 

Felhasználás:

Reggelihez, uzsonnához, kávé mellé szeletelve, vagy széltében kettévágva szendvicsnek elkészítve is fogyasztják.
 

Szakmai fogások:

Előállítására történeti okokból csak üzemi technológia ismeretes. A tészta finom búzaliszt, élesztő, só, tej (tejpor) cukor, margarin, víz összetételű. A megfelelően előkészített anyagokból kemény tésztát dagasztanak, és rövid pihentetés után kézzel formázzák: gömbölyítik, majd ellapítják, hajtogatják. A négyrétegű tésztát, görgető mozdulattal, a végén erősen elkeskenyedő vekni formára alakítják. Kelesztik, majd sütés előtt felületét vizes kefével megnedvesítik, és két helyen mélyen bevágják. A kész, még forró termék felületét vizes kefével ismét megnedvesítik, hogy szép fényes legyen.
A szegedi vágott annak idején időkímélés céljából jött létre. Mióta a kiflit géppel sodorják, a szegedi vágott a kézimunka igényesebb termék.

 

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja